Om Jessica

illustration-tidning-barnbok-laromedel-skola

Hej!

Detta inlägget handlar litegrann om mig, illustratören och formgivaren Jessica Bolander, personen bakom den här sidan.
Det får bli en aning egotrippat men jag tycker själv om att få veta lite om personer vars websidor eller bloggar jag besöker, så därför blev det ett sånt här inlägg.

Gården på landet
Jag är född 1974, och har växt upp som ensambarn på en gård på landet. Vi hade under olika perioder grisar, hästar, höns, kaniner, katter, en get och grannarna hade även de djur. Det fanns inga andra barn eller ungdomar där jag växte upp så innan jag började skolan cyklade jag mest runt till de gamla i trakten och höll till i deras lagårdar, sjöng för grisarna, eller blev bjuden på fika. Jag hade ganska mycket tid att fördriva, med andra ord, och lekte mycket själv.

Naturen och väsen
Omkring fanns skogen, naturen, djuren – en perfekt miljö för att sporra fantasin. Under en stor sten bodde det troll, i uthuset på gården fanns hustomten som vi gav gröt på jul. På ängarna och åkrarna dansade älvorna i dimman. Det fanns väsen överallt, i min fantasi.
Och så ritade jag. Jag ritade och målade i målarböcker varje dag, och när jag var runt 10-12 år upptäckte jag att jag var ganska duktig på det också.

Det var väl så det började.

Idag…
…bor jag fortfarande på landsbygden med make och barn, och jobbar hemifrån.
Vi har skogen inpå knuten, det finns ängar, åkrar där man kan se älvorna dansa, flata berg med mossa så tjock att man vill lägga sig ner på den och somna, mörka bäckar som ringlar sig svarta och tysta under granarna, en blank sjö som ibland är omgiven av så stora dim-och molnformationer att det ser ut som jag bor vid världens ände, och tomtar på loftet. Går man i skogarna här kan man höra knakande ljud och kvistar som knäcks, det är inte svårt att tro att det finns troll, vättar, älvor och andra väsen som smyger i dunklet.


Livet som illustratör

Här finns outsinliga källor för bildkonstnärlighet runt knuten, och tiden räcker aldrig riktigt till att få ner det på papper. Jag jobbar enkelt, vid köksbordet, nära köksfönstret, kaffet och mina bästa jobbarkompisar, hunden och katten. På somrarna glittrar vattnet i sjön, på vintrarna knastrar det i vedspisen medan vinden tjuter .

Jag har jobbat som illustratör sedan 2003, och har jobbat med många olika uppdragsgivare. Mina illustrationer är gjorda i akvarell, med lite gouache och färgpennor upptill. Mina bilder föreställer allt ifrån tomtar och älvor till barn, familjen, husdjur och vilda djur.
Under åren har jag illustrerat och formgivit/designat bland annat julkort och påskkort, julpapper, kakeldekor, tallriksunderlägg, julklappsetiketter, broderier, textilier som dukar och handdukar, porslin, samlartomtar, pussel, trädgårdsflaggor, läromedel, tidningsnoveller och bokomslag.

Fritid
För mig flyter arbete och fritid ihop, eftersom jag jobbar hemifrån och mitt jobb är min hobby och mitt intresse. Eller ett av mina intressen, det största, roligaste och viktigaste. Men jag har för många andra intressen också.

Djur och natur är ett lite givet, eftersom jag bor på landet. Jag älskar landsbygden i själ och hjärta, och efter ett stadsbesök, hur roligt och uppfriskande det än är, måste jag hem och vila upp mig i lugnet.

Mitt hem och min trädgård är ett annat intresse, jag odlar gärna både sånt man kan äta och blommor.

Jag älskar att läsa; romantik, skräck, science fiction, ungdomsböcker och deckare. Jag har en faiblesse för barnböcker med vackra, handillustrerade bilder och zombie/Armageddon-böcker, och jag tycker att end-of-the-world och prepping är kul att läsa om. Jag gillar film av nästan alla slag, och musik.
Att baka är ju jättekul, pyssla, skriva och renovera huset. Röja garderober, städa och äta choklad. Att lära mig nya saker – jag har en jättelång lista på saker jag vill lära mig.

♥ Och så min älskade familj, som kommer före alla hobbies och intressen i världen ♥

Utsikt från vår altan.

 

Email
Print