Om Jessica

illustration-tidning-barnbok-laromedel-skola

 

Detta inlägget handlar litegrann om mig, illustratören och formgivaren Jessica Bolander, personen bakom den här sidan.
Det får bli en aning egotrippat men jag tycker själv om att få veta lite om personer vars websidor eller bloggar jag besöker, så därför blev det ett sånt här inlägg.

Gården på landet
Jag är född 1974, och har växt upp som ensambarn på en gård på landet. Vi hade under olika perioder grisar, hästar, höns, kaniner, katter, en get och grannarna hade även de djur. Det fanns inga andra barn eller ungdomar där jag växte upp så innan jag började skolan cyklade jag mest runt till de gamla i trakten och höll till i deras lagårdar, sjöng för grisarna, eller blev bjuden på fika. Jag hade ganska mycket tid att fördriva, med andra ord, och lekte mycket själv.

Naturen och väsen
Omkring fanns skogen, naturen, djuren – en perfekt miljö för att sporra fantasin. Under en stor sten bodde det troll, i uthuset på gården fanns hustomten som vi gav gröt på jul. På ängarna och åkrarna dansade älvorna i dimman. Det fanns väsen överallt, i min fantasi.
Och så ritade jag. Jag ritade och målade i målarböcker varje dag, och när jag var runt 10-12 år upptäckte jag att jag var ganska duktig på det också.

Det var väl så det började.

Idag…
…bor jag fortfarande på landsbygden med make och barn, och jobbar hemifrån.
Vi har skogen inpå knuten, det finns ängar, åkrar där man kan se älvorna dansa, flata berg med mossa så tjock att man vill lägga sig ner på den och somna, mörka bäckar som ringlar sig svarta och tysta under granarna, en blank sjö som ibland är omgiven av så stora dim-och molnformationer att det ser ut som jag bor vid världens ände, och så tomtar på loftet såklart 😉  Går man i skogarna här kan man höra knakande ljud och kvistar som knäcks, det är inte svårt att tro att det finns troll, vättar, älvor och andra väsen som smyger i dunklet.


Livet som illustratör

Att vara illustratör innebär förutom att arbeta med pennor och penslar, också att arbeta med bland annat marknadsföring, social kommunikation, ekonomi och bokföring, samt projektplanering och avtalsförhandlingar. Man är både produktionsansvarig, marknadsansvarig, kommunikationsansvarig och ekonomiansvarig.

Men när det gäller just bildkonsten, finns det outsinliga källor för det här runt knuten där jag bor, och tiden räcker aldrig riktigt till att få ner det på papper. Jag jobbar enkelt, vid köksbordet, nära köksfönstret, kaffet och mina bästa jobbarkompisar, hunden och katten. På somrarna glittrar vattnet i sjön, på vintrarna knastrar det i vedspisen medan vinden tjuter .

Jag har jobbat som illustratör sedan 2003, och har jobbat med många olika uppdragsgivare. Mina illustrationer är gjorda i akvarell, med en del gouache och färgpennor upptill. Mina bilder föreställer allt ifrån tomtar och älvor till barn, familjen, husdjur och vilda djur.
Under åren har jag illustrerat och formgivit/designat bland annat julkort och påskkort, julpapper, kakeldekor, tallriksunderlägg, julklappsetiketter, broderier, textilier som dukar och handdukar, porslin, samlartomtar, pussel, trädgårdsflaggor, läromedel, tidningsnoveller och bokomslag.

Fritid
För mig flyter arbete och fritid ofta ihop, eftersom jag jobbar hemifrån och mitt jobb också är en hobby och ett intresse. Jag har många andra intressen också, och det finns ju så mycket roligt och intressant att det är svårt att hinna med allt jag vill göra och lära mig.
Djur och natur är ett lite givet intresse, eftersom jag bor på landet. Jag älskar landsbygden i själ och hjärta, och efter ett stadsbesök, hur roligt och uppfriskande det än är, måste jag hem och ladda batterierna i lugnet.

Mitt hem och min trädgård är ett annat intresse, jag odlar gärna både sånt man kan äta och blommor.
Och nya kunskaper gillar jag, jag älskar att lära mig nya saker.

Läsning är något av det bästa som finns; romantik, skräck, science fiction, ungdomsböcker och deckare. Jag har en faiblesse för barnböcker med vackra, handillustrerade bilder och zombie/Armageddon-böcker, och jag tycker att end-of-the-world och prepping är kul att läsa om. Jag gillar film av nästan alla slag, och musik.
Att baka är ju jättekul, pyssla, skriva och renovera huset. Röja garderober, städa och äta choklad.

♥ Och så min älskade familj, som kommer före alla hobbies och intressen i världen ♥

Utsikt från vår altan.